Ontdek wat je beter wel of niet kunt doen om huidirritatie en gevoeligheid te voorkomen!


Het is moeilijk om kalm te blijven als je gevoeligheid ervaart (zoals roodheid, een branderig gevoel en rode bultjes), maar je kunt er iets aan doen! Vermijd bepaalde triggers en leer om gevoeligheid op een goede manier te behandelen. Als je huid gevoelig is, is de barrière lipidelaag verslechterd en laat deze gemakkelijker irriterende stoffen door die gevoeligheid en irritatie veroorzaken. Vermijd daarom:

1. Irriterende ingrediënten

Vermijd producten met lanoline, SD alcohol, minerale olie en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Wees ook voorzichtig met geparfumeerd wasmiddel en wasverzachter; die kunnen gevoeligheid ook verergeren!

2. Extreme temperaturen

Koud weer kan gevoeligheid verergeren, dus gebruik wanneer het koud is producten die de huid beschermen en verzachten. Hoe koud het ook is: vermijd een te heet bad of te hete douche! Was je gezicht ook niet met warm, maar liever met lauw water. Te heet water stript de huideigen barrière lipidelaag, waardoor de huid sneller gevoelig wordt.

PRO TIP! Ultracalming Cleanser is een zachte gel/crème cleanser voor de gevoelige huid die de huid op zeer milde wijze reinigt en zonder water gebruikt kan worden.

Ook blootstelling aan UV-stralen kan de huid irriteren. Gebruik daarom dagelijks een product met spf. Kies liever voor een fysische zonbescherming (met Titanium Dioxide en Zinc Oxide) dan voor een chemische zonbescherming. Producten met een fysische filter veroorzaken minder snel gevoeligheid doordat ze op de huid blijven liggen in plaats van in de huid trekken.  

3. Een ongezonde levensstijl

Wil jij de controle over je gevoelige huid? Besteed dan aandacht aan mogelijke triggers voor je huidreacties. Factoren zoals een ongezond eetpatroon, het gebruik van alcohol, teveel cafeïne en stress kunnen gevoeligheid verergeren. Rook niet. Roken onttrekt vitamine A en C en verstopt de bloedvaten, waardoor je je huid als het ware van binnenuit verstikt. Roken zorgt er ook voor dat sneller rimpels ontstaan rondom de mond. Ook luchtvervuiling kan gevoeligheid van de huid verergeren. Het vermijden van vervuilde gebieden en het gebruik van een luchtreiniger in huis zijn goede manieren om gevoeligheid te voorkomen en verminderen.

PRO TIP! Prisma Protect SPF30 is een multi-tasking moisturizer die vrije radicalen neutraliseert en de huid beschermt tegen UV-stralen en luchtvervuiling. 

4. Onnodige wrijving

Je wilt misschien droge, dode huidcellen grondig van je huid scrubben, maar wees mild voor je huid! Intensieve exfoliatie moet vermeden worden wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Gebruik in plaats daarvan een milde exfoliant zoals Daily Microfoliant om de huid te laten stralen! Gebruik bovendien zachte, opwaartse bewegingen bij het aanbrengen van een verzorgingsproduct.

Je kunt een gevoelige huid misschien niet volledig voorkomen, maar je kunt wel bepaalde stappen ondernemen om het niet erger te maken of te verminderen! Met deze tips (en de juiste producten) ben je op de goede weg voor het bereiken van een gezonde en stralende huid!