De laatste jaren zijn wetenschappers steeds beter gaan begrijpen hoe biochemische processen in de huid worden geactiveerd. Dit zijn processen die het huidverouderingsproces versnellen, met rimpels, pigmentvlekken en verslapping als gevolg. 

Het is geen makkelijk mechanisme, waar wel een belangrijk aangezien huidveroudering bijna een taboe is in onze samenleving. Ben je benieuwd waarom die lijntjes en rimpels in je huid verschijnen? Lees dan mijn deskundige uitleg hier!

oorzaken van huidveroudering

Deze 3 biochemische processen zijn de belangrijkste veroorzakers van huidveroudering:

  • Vrije radicalen (Reactive Oxygen Species (ROS)).
  • Activering van enzymen die zorgen voor wondheling (Matrix Metalloproteinases (MMPs)).
  • Versuikering (Advanced Glycation End-products (AGEs)).

1. vrije radicalen (ros)

Door interne en externe factoren, zoals roken, stress en blootstelling aan UV-stralen, kan een explosieve groei van vrije radicalen (schadelijke stoffen) ontstaan, die schade aanricht aan de celstructuren. Vrije radicalen gaan zich dan binden aan gezonde cellen in plaats van ziekteverwekkers (oxidatie). Hierdoor wordt het bindweefsel aangetast, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels en verslapping ontstaan.

PRO TIP! Biolumin-c Serum combineert een ultrastabiel Vitamine C complex met geavanceerde biotechnologie om de natuurlijke kracht van Vitamine C te leveren daar waar dit het meest nodig is om schade door vrije radicalen te voorkomen en te verminderen.

2. enzymen die wondheling stimuleren (mmp's)

Deze enzymen worden ons hele leven geactiveerd bij wondheling, bijvoorbeeld wanneer we ons verbranden of een puistje hebben. Als deze enzymen actief worden, breken ze proteïnen af in ons lichaam, zoals collageen, Hyaluronzuur en elastine zodat de stoffen die de wondheling gaan doen een betere toegang hebben tot de schade. Wanneer we ouder worden, zijn deze enzymen jarenlang actief geweest, waardoor steeds meer collageen en elastine is afgebroken die met de tijd minder en minder opnieuw worden aangemaakt. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en verliest aan stevigheid.

PRO TIP! Super Rich Repair bevat krachtige peptides die de aanmaak van collageeen stimuleren en het zuurvrije complex verbetert de elasticiteit. 

3. versuikering (age's)

We consumeren tegenwoordig wel 40% meer geraffineerde suikers dan een aantal decennia geleden. Hoewel je de consumptie van suiker kunt verminderen door het hanteren van een gezonde leefstijl, is het dagelijks gebruik van suiker bijna niet te vermijden. Suiker heeft een sterke invloed op het verouderingsproces, doordat het zich hecht aan ons collageen. Hierdoor raakt ons collageen versuikerd, vervolgens verkleefd het en wordt het afgebroken. Het gevolg is een slappe huid!

PRO TIP! Phyto-nature Firming Serum stimuleert de aanmaak van collageen en heeft een direct liftend, verstevigend en revitaliserend effect.

Anti-aging? 

Dermalogica gelooft niet in anti-aging producten, maar in het aanpakken van de oorzaak van huidveroudering: het aanpakken van de drie processen die huidveroudering zoals rimpels, kraaienpootjes en pigmentvlekken veroorzaken. De volledige AgeSmart-lijn is hieraan gewijd.

Heb je nog vragen? Let me know!