Hoe en waar ontstaan puistjes op je lichaam?

Onzuiverheden op het lichaam kan overal verschijnen waar je poriën hebt (denk aan gezicht, nek, rug, onderlichaam, maar meestal niet op handpalmen of voetzolen). Puistjes komen vaak voor bij mensen met een genetisch vette of onzuivere huid, maar ze kunnen ook ontstaan door het gebruik van comedogone (porie-verstoppende) huid- en haarverzorgingsproducten. 


"Een huid die gevoelig is voor puisten scheidt meer huidcellen af.
Deze dode huidcellen kunnen poriën verstoppen
en onzuiverheden veroorzaken wanneer ze niet verwijderd worden."


Hier zijn 6 tips om puisten op het lichaam te behandelen en te voorkomen:

icon natuurlijke stoffen 1. Draag natuurlijke stoffen.
Vermijd schurende, jeukende of strakke stoffen en kies voor stoffen die ademend zijn, zoals katoen. Dit helpt de huid vrij te houden van verstoppingen. De verstoppingen worden veroorzaaktdoor opgesloten zweet, dode huidcellen, overtollig talg en bacteriën. Ook stoffen die speciaal zijn ontworpen om vocht van de huid af te voeren, kunnen uitkomst bieden, vooral tijdens het sporten.
icon douche na zweten 2. Douche na transpireren.
Achtergebleven zweet op de huid is de ideale broedplaats voor de p.acne-bacterie. Wanneer je niet meteen kunt douchen, is het aan te raden om een product aan te brengen met Salicylzuur om de huid van overtollig talg te ontdoen. Gebruik dan bijvoorbeeld Clearing Skin Wash om je gezicht, rug en bovenarmen te reinigen na het zweten.
icon exfolieren 3. Exfoliëren.
Een huid die gevoelig is voor puisten scheidt meer huidcellen af. Deze dode huidcellen kunnen poriën verstoppen en onzuiverheden veroorzaken wanneer ze niet verwijderd worden. Exfoliëer minstens 1 of 2 keer per week met een zachte exfoliant om acne te voorkomen zoals met Daily Microfoliant
icon hydrateren 4. Hydrateren
De huid hydrateert zichzelf van nature met talg (olie), maar wanneer de vochtwaarden van je lichaam uit balans zijn, kan je huid teveel olie produceren om te compenseren. Breng daarom dagelijks een moisturizer aan op de huid om dit te voorkomen, kies voor een moisturizer zonder porie-verstoppende ingrediënten zoals Oil Free Matte SPF30.
icon telefoon 5. Maak dagelijks je mobiele telefoon schoon.
Op jouw telefoon zitten meer bacteriën dan je denkt! Zelfs wanneer je het niet direct tegen je gezicht aanhoudt, raak je het scherm ook vaak aan met je handen. Wanneer je daarna je gezicht aanraakt met je handen, worden de bacteriën die zorgen voor puistjes verspreid. Reinig je toestel dagelijks met een antibacterieel doekje.
icon kussensloop 6. Was je kussensloop.
Op jouw kussensloop hopen talg, dode huidcellen en porie-verstoppende resten van haarverzorgingsproducten zich op, welke bijdragen aan het krijgen mee-eters en puistjes. Was je kussensloop minstens 1 à 2 keer per week om de ophoping van vuil te verminderen. Vermijd ook het gebruik van een wasverzachter, dit bevat vaak ingrediënten die poriën verstoppen of de gevoelige huid kunnen irriteren.

 

Tot volgende week!