We hebben het allemaal gedaan: Ons eerste potje dagcrème gaan kopen op basis van het design van het potje. En als er dan nog eens een leuk ingrediënt opstaat, zoals Q10, zijn we helemaal verkocht. Ja, ook wij bij Wonderlab pleiten schuldig! 😁

En een jaartje later merk je geen verschil aan je huid, maar wel aan je portemonnee die ondertussen ettelijke potjes aantrekkelijke crème heeft gesponsord... 

Maar hoe weet je nu wat je huid echt nodig heeft? Wel, eerst en vooral moet je weten wat je huidtype en huidconditie is. Om jullie op weg te helpen, hebben we een lijstje met kenmerken opgesteld. Zoek en vind...

 

Huidtype en -conditie... Say what?!

Een huidtype is de huid waarmee je geboren bent. Dit kan droog, vet, gemengd... zijn.

Een huidconditie wordt bepaald door omstandigheden. Als je bijvoorbeeld van het platteland naar de stad verhuist, zal de conditie van je huid veranderen. Veel mensen merken echter vooral dat hun huid verandert, als het weer omslaat van warm naar koud. Welkom in de wintermaanden! 😉

Deze huidtypes komen het meeste voor:

Een normale huid heeft geen overdreven glans, voelt soepel aan, maar kan in de winter wat trekkerig worden. Af en toe eens een puistje is ook niet abnormaal. Zorg voor een goede hydratatie.

Een droge (of gedehydrateerde) huid zal sneller trekkerig aanvoelen, schilferen en jeuken. Dit kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld enkel rond de ogen of de neus. Vaak glanst de huid na het wassen of begint ze te glimmen tegen de middag. Ook dit huidtype kan puistjes krijgen, omdat de dode huidcellen niet meer vanzelf loskomen. Die blijven op de huid liggen (al dan niet in de vorm van schilfers) en daardoor kan de talg niet meer weg. Gevolg: een wit bolletje op je kin. 

Een vette huid glanst een hele dag door. De poriën zijn ook groter, omdat er veel talg door moet kunnen. Mensen met een vette huid hebben vaker last van puistjes.

Veel mensen hebben een gemengde huid. Dit wil zeggen dat je op je voorhoofd, neus en kin (T-zone) bijvoorbeeld een vette zone hebt, maar dat je wangen heel droog en trekkerig aanvoelen. Dit maakt het moeilijk om de juiste verzorgingsproducten te vinden. De ene crème is te vet voor de T-zone, maar ideaal voor die gedehydrateerde wangen! Maar vergis je niet, bij veel mensen is een gemengde huid het resultaat van een verzorgingsroutine die nog niet helemaal op punt staat. Dus: met de juiste producten kan je die huid terug normaal krijgen!

Nog een veel voorkomend huidtype is de gevoelige huid. Misschien is het best te vragen waar de gevoelige huid geen last van heeft... Roodheid, jeuken, schilferen, droog, trekkerig, geen producten kunnen verdragen... Het hoort er helaas allemaal bij. Maar gelukkig zijn er ook enkele ingrediënten die je wel kan gebruiken en die je huid helemaal verzachten: haver, gist, rood framboosextract (tegen de roodheid), rode berenklauw, teunisbloemolie en avocado-olie.

En als dat nog niet ingewikkeld genoeg is, kunnen alle huidtypes ook nog eens voorkomen als huidcondities. Zo kan je al heel je leven een droge huid hebben, maar opeens volstaan met puistjes en een hele dag lopen glanzen door hormonale veranderingen. Of je hebt altijd al een vette huid gehad en eens het begint te vriezen, worden je wangen rood en jeukend. 

 

Een huidconditie kan je met een aangepast serum of reiniging terug naar de normale toestand brengen. Een huidtype heb je daarentegen voor het leven en kan je met de juiste verzorgingsroutine perfect onder controle houden.

Er zijn wel enkele huidtypes die geen huidconditie kunnen zijn. Zoals de volwassen acné huid (acné tijdens de jeugd is hormonaal en gaat over) en de rijpe huid.

Een acné huid heeft altijd last van puistjes, mee-eters en ontstekingen (rode bulten). Het is heel belangrijk om deze huid goed ontsmet en tegelijkertijd gehydrateerd te houden, zodat ze zich goed kan herstellen.

Na enkele jaren krijgen we er allemaal mee te maken: een rijpere huid. Rimpels zijn tekens van wijsheid, maar veel vrouwen willen ze toch zo lang mogelijk uitstellen. Naast fijne of diepe rimpels, krijgt de huid ook te maken met een vermindering van de talgproductie, waardoor de huid droog aanvoelt. Als je dit niet op tijd opvangt, kan je huid er zelfs perkamentachtig gaan uitzien.

Wil jij graag weten welke producten jouw huid nodig heeft? Klik dan in dit artikel op de huidtypes en je komt automatisch terecht bij de Skin Kits. In deze kits zitten reinigings- en verzorgingsproducten die ideaal zijn voor jouw huid!

 

Wil je liever een grondige analyse waarbij alle 14 zones van je gelaat intensief bekeken worden? Boek dan je gratis huidanalyse bij Wonderlab en krijg vrijblijvend productadvies: Klik hier!

 

Oh, en nog even dit: dat leuk ingrediënt van in het begin, Q10, is een superingrediënt voor je huid! Alleen jammer dat het te groot is om in te dringen en dus op je huid blijft liggen en verdampt. Gevolg: geen resultaat. Bye bye, Q10-potje!

x, Roselien