Hoe ontstaan onzuiverheden (acne) bij volwassenen?

_________ highlights _________

• Veel vrouwen krijgen te maken met volwassen onzuiverheden (acne) door o.a. chronische stress en hormonale veranderingen. •
• Houd onzuiverheden onder controle door een combinatie van de juiste lifestyle aanpassingen. •


Er bestaat een hoop verwarring omtrent onzuiverheden bij volwassen. Onze huidexperts van Dermalogica helpen je graag om uit te leggen waardoor puistjes en mee-eters bij volwassen ontstaan - en welke acne triggers je beter kunt vermijden, of op zijn minst onder controle kunt houden.

5 oorzaken voor het ontstaan van onzuiverheden (puistjes, mee-eters etc.).

Chronische stressChronische stress

Chronische stress

Oorzaak: Acne is een van de eerste zichtbare tekenen van stress op de huid en kan uiteindelijk zelfs het verouderingsproces van de huid doen versnellen. Chronische stress verhoogt de levels van stress gerelateerde hormonen zoals cortisol en de geslachtshormonen (androgenen) die daardoor weer zorgen voor een overactieve talgklier. Dit leidt tot overtollig talg, wat vastkleeft aan dode huidcellen en de P. bacterie (speelt een rol bij het ontstaan van onzuiverheden) waardoor de porie verstopt raakt en uiteindelijk een ontsteking zal ontstaan.

Wanneer de huid gestrest is, raakt deze het vermogen om zichzelf te beschermen deels kwijt. Dit komt omdat de huidbarrière verstoord raakt. Bij volwassenen zal dit kunnen leiden tot verdere complicaties. Stress beschadigt collageen, wat rimpels veroorzaakt. Cortisol verlaagt de natuurlijke productie van Hyaluronzuur, wat de huid gedehydrateerd maakt.

Advies: Probeer te achterhalen waar jouw chronische stress vandaan komt. Is dit bijvoorbeeld werk-, of sociaal-gerelateerd? Kun je moeilijk nee zeggen of heb je iemand in je omgeving die veel energie vraagt? Zodra jij weet welke triggers ervoor zorgen dat jij continue (onbewust) stress ervaart, kun je proberen hieraan te werken om de invloed van deze triggers te minimaliseren of zelfs te laten verdwijnen. Start bijvoorbeeld met meditatie of mindfullness om (innerlijke) rust te creëren en je grenzen te leren kennen.

Tips om de effecten van stress op de huid te verminderen:

  • Zorg ervoor dat je jouw stress triggers achterhaalt en aanpakt.
  • Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten die ophoping van talg reguleren en de bron van onzuiverheden vermindert zoals met de producten uit onze AgeBright lijn.
  • Gun jezelf een paar keer per dag een rustmoment van een paar minuten (dus ook geen telefoon of Netflix!). <3 tip!  
Hormonale veranderingenHormonale veranderingen

Hormonale veranderingen

Oorzaak: Volwassen vrouwen hebben dankzij hun hormonale schommelingen maar liefst 5 x meer kans op het ontwikkelen van volwassen acne dan mannen. Ze ervaren vaak de meeste problemen rondom menstruatie, zwangerschap en overgang.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat onze talgklieren zijn gelinkt aan ons endocriene systeem, dat laatste wordt vaak ook wel aangeduid als de “hersenen van de huid”. Stress speelt een belangrijke rol als het gaat om hormonen. Wanneer het lichaam te veel hormonen produceert, zoals cortisol en adrenaline, produceren de bijnieren minder progesteron - een natuurlijke stof tegen angst. Deze hormonale verandering zorgt voor het uit balans raken van oestrogeen en progesteron wat eveneens kan leiden tot meer onzuiverheden.

Advies: naast het verminderen van chronische stress, kan het nuttig zijn om bij te houden wanneer je puistjes ervaart. Als je een regelmatig patroon opmerkt, kun je samen met mij in Wonderlab bespreken hoe je je huidverzorgingsroutine hier op kunt aanpassen. Indien er sprake is van zwangerschap, de overgang of zich een ander medisch probleem voordoet, raadpleeg dan je huisarts.

OmgevingsfactorenOmgevingsfactoren

Omgevingsfactoren

Oorzaak: blootstelling aan de zon (uv-stralen), luchtvervuiling, omgevingsfactoren (zoals airco, verwarming) en zelfs extreme weersomstandigheden kunnen de huidbarrière verstoren. Dit kan resulteren in issues zoals huidirritatie en hyperpigmentatie, droogte en dehydratatie triggeren of verergeren waardoor acne symptonen zichtbaarder kunnen worden.

Advies: bescherm je huid dagelijks tegen schadelijke uv-stralen en luchtvervuiling met SPF bescherming zoals Prisma Protect SPF30 of Oil Free Matte SPF30. Ontdoe de huid van vuil en zuiver en ontgift de huid met Binchotan Houtskool wat te vinden is in bijvoorbeeld Daily Superfoliant.

LevensstijlLevensstijl

Levensstijl

Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën. Krabben en knijpen aan de puistjes kunnen bacteriën doen verspreiden. Overmatige acne behandelingen kunnen de irritatie van de huid doen verergeren, veroorzaken droogte en gevoeligheid rondom de ontstekingen waardoor ze er roder en schilferig uitzien.

Advies:
Het is van belang om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken om jouw huid schoon en gezond te houden. Zo is Dermalogica’s nieuwe AgeBright lijn gericht op het verminderen van onzuiverheden bij volwassenen en pakt tegelijkertijd huidveroudering aan.

Probeer daarnaast om niet zelf je puistjes zelf weg te halen maar laat dit door een professionele huidexpert (ik!) doen! Door ze uit te knijpen met je vingernagels, beschadig je niet alleen de huid, maar verspreid je ook direct puistjes-veroorzakende bacteriën. Dit kan leiden tot verergering van de acne en littekens. Niet knijpen dus!

VoedingVoeding

Voeding – beperk suiker!

Oorzaak; Bij Dermalogica en The International Dermal Institute geloven we in de opvatting: je bent wat je eet. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een relatie bestaat tussen voeding en de talgproductie. Het eten van veel (geraffineerde) suiker en bewerkt voedsel kan bijdragen aan het ontstaan van onzuiverheden en talg productie.

Advies: eet voeding met een lage glycemische index, typisch een dieet bestaande uit veel groenten en fruit, eiwitten en gezonde vetten, te nuttigen. Probeer bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die reacties triggeren (dat kan bij de één zuivel zijn, bij de ander gluten of soja).

 

Zie je niet hoe je deze tips in je dagelijkse leven kan opnemen? Boek dan gewoon een ProSkin 60 (Expert Active), om je huid alvast te boosten. Zo gaan we samen krachtig van start en help ik je verder!