Vermoed je dat je huid gevoelig is, maar weet je het niet zeker?

Ik zet de 3 kenmerken van een gevoelige huid op een rijtje en zeg je er meteen bij hoe je je huid kan verbeteren!

roodheid icon

Roodheid
Ongeacht of iemand altijd een gevoelige huid heeft of slechts een bepaalde periode gevoeligheid ervaart: gevoeligheid uit zich bij veel mensen in roodheid (rode bultjes, rode vlekken, een rood gezicht). De oorzaken variëren, maar veelvoorkomende triggers zijn over-exfoliatie, overmatige blootstelling aan de zon, allergieën, irritatie door bepaalde ingrediënten in cosmetica en pittig/gekruid eten.

Je hoeft niet met roodheid te leren leven! Als je weet wat de roodheid veroorzaakt kun je triggers voorkomen. Geadviseerd wordt om milde reinigingsproducten (UltraCalming Cleanser) en exfolianten te gebruiken en altijd een moisturizer met spf (sun protection factor) te gebruiken. Als je last hebt van opvliegers, gebruik dan producten die specifiek zijn geformuleerd om roodheid aan te pakken, hydrateren en de huidbarrière versterken zoals Redness Relief Essence.  
irritatie

Irritatie
Een gevoelige huid kan pijn doen! Het komt vaak voor dat mensen jeuk, steken en/of een branderig gevoel ervaren. Zoals ook geldt voor roodheid: oorzaken van huidirritatie verschillen per persoon, maar de meest voorkomende oorzaak is een verslechterde barrière lipidelaag. Wanneer deze barrière gezond is, beschermt deze de huid tegen vochtverlies en tegen irriterende, externe factoren. Bepaalde factoren kunnen de lipidelaag aantasten, wat resulteert in huidirritatie. Factoren die de lipidelaag kunnen verstoren zijn bijvoorbeeld irriterende ingrediënten (zoals SD alcohol), kunstmatige geurstoffen, parfum, overmatige exfoliatie en allergenen in de lucht.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om huidirritatie te behandelen en te voorkomen. Ten eerste: gebruik huidverzorgingsproducten die de huidbarrière versterken en beschermen – en gebruik deze producten regelmatig. Ten tweede: was je gezicht niet met heet water, dat stript de natuurlijke barrière lipidelaag. Gebruik liever lauwwarm water.

dehydratatie

Dehydratatie
Een trekkerige of ruwe huid, fijne lijntjes, schilfertjes: een droge huid kan zich uiten op verschillende manieren, maar de hoofdoorzaak is altijd dehydratatie. Wanneer de huidbarrière is aangetast is de huid niet alleen sneller gevoelig, maar heeft deze ook moeite met het vasthouden van vocht.

Om dehydratatie te voorkomen is het ten eerste belangrijk om voldoende water te drinken! Daarnaast is het belangrijk om een goede moisturizer te gebruiken, het liefst een die speciaal geformuleerd is voor de gevoelige huid en zonder kunstmatige geurstoffen en SD alcohol. Zorg er daarnaast voor dat je je huid op een milde manier wast. Ook kan het helpen om een alcoholvrije toner toe te voegen aan je verzorgingsroutine, zoals Dermalogica’s Multi-Active Toner. Spray gedurende de dag met deze toner op je gezicht voor extra hydratatie en verfrissing.